Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές

Διαβητικό πόδι είναι το πάσχον άκρο πόδι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της βλάβης των νεύρων (νευροπάθεια) ή/και της βλάβης των αγγείων (ισχαιμία), κατά την οποία φραγμένες αρτηρίες δεν φέρνουν αρκετό αίμα στα πόδια. Όταν ο ασθενής έχει διαβητική νευροπάθεια ή/και ισχαιμία κάτω άκρων, κάθε βλάβη στο πόδι μετά τον αστράγαλο είναι βλάβη διαβητικού ποδιού. Παράλληλα όμως, μη ορατές βλάβες του ποδιού, όπως είναι η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, περιλαμβάνονται επίσης στον ορισμό του διαβητικού ποδιού.

 
9 χρήσιμες συμβουλές:


  • Εξετάζετε τα πόδια και τα δάχτυλά σας καθημερινά για κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο ή κάλους.
  • Πλένετε τα πόδια σας με καθημερινά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Λόγω της νευροπάθειας η αίσθηση της θερμοκρασίας μπορεί να μην είναι ακριβής. Για τον λόγο αυτό, δοκιμάζετε πάντα με το χέρι τη θερμοκρασία. Μην αφήνετε τα πόδια σας να μουλιάσουν. Τα στεγνώνετε με μαλακή πετσέτα, προσέχοντας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα. 
  • Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για το δέρμα των ποδιών, όχι όμως ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.
  • Αφαιρείτε απαλά τους κάλους με ελαφρόπετρα. Μη χρησιμοποιείτε ξυράφια ή ψαλίδια για τους κάλους, ούτε διαβρωτικά υλικά του εμπορίου.
  • Κόβετε τα νύχια των ποδιών κάθε εβδομάδα ή όταν χρειάζεται. Προσέχετε ιδιαίτερα ώστε το κόψιμο να μην είναι βαθύ και οι άκρες των νυχιών να μην βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
  • Φοράτε πάντα παπούτσια ή παντόφλες. Επιλέγετε παχιές, μαλακές κάλτσες χωρίς ραφές ή σφιχτά λάστιχα.
  • Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά, αλλά επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να κινούνται.
  • Εξετάζετε με προσοχή τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε, για τυχόν ύπαρξη σκληρών ραφών ή μικρών αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι.
  • Προσέχετε την καυτή άμμο και την καυτή άσφαλτο το καλοκαίρι. Φοράτε πάντα άνετα πέδιλα ή παντόφλες για αποφυγή εγκαύματος χωρίς να το αντιληφθείτε

Περισσότερα Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα08/11/2018
Τα μυστικά της γυναικείας καρδιάς μετά την εμμηνόπαυση
Του Ηλία Τσούγκου Διευθυντή Β΄ Καρδιολογικού Τμήματος / Κέντρου Γυναικείας Καρδιάς Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Οι γυναίκες σήμερα πληρώνουν, όπως και οι ...
Ιατρικά Άρθρα16/10/2018
16 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την αναισθησία
Αναισθησιολογικό Τμήμα Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center     Κάθε χρόνο, η 16η Οκτωβρίου γιορτάζεται Παγκοσμίως ως Ημέρα Αναισθησιολογίας. Η ημέρα καθιε...
Ιατρικά Άρθρα11/10/2018
Χειρουργική της παχυσαρκίας
Του Κωνσταντίνου Αλμπανόπουλου Αναπληρωτή Διευθυντή Β΄ Χειρουργικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center Τι είναι παχυσαρκία; Ως παχυσαρκία ορίζεται η...
Δείτε Περισσότερα