Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές

Διαβητικό πόδι είναι το πάσχον άκρο πόδι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της βλάβης των νεύρων (νευροπάθεια) ή/και της βλάβης των αγγείων (ισχαιμία), κατά την οποία φραγμένες αρτηρίες δεν φέρνουν αρκετό αίμα στα πόδια. Όταν ο ασθενής έχει διαβητική νευροπάθεια ή/και ισχαιμία κάτω άκρων, κάθε βλάβη στο πόδι μετά τον αστράγαλο είναι βλάβη διαβητικού ποδιού. Παράλληλα όμως, μη ορατές βλάβες του ποδιού, όπως είναι η επώδυνη διαβητική νευροπάθεια και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, περιλαμβάνονται επίσης στον ορισμό του διαβητικού ποδιού.

 
9 χρήσιμες συμβουλές:


  • Εξετάζετε τα πόδια και τα δάχτυλά σας καθημερινά για κοψίματα, φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο ή κάλους.
  • Πλένετε τα πόδια σας με καθημερινά με χλιαρό νερό και σαπούνι. Λόγω της νευροπάθειας η αίσθηση της θερμοκρασίας μπορεί να μην είναι ακριβής. Για τον λόγο αυτό, δοκιμάζετε πάντα με το χέρι τη θερμοκρασία. Μην αφήνετε τα πόδια σας να μουλιάσουν. Τα στεγνώνετε με μαλακή πετσέτα, προσέχοντας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα. 
  • Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για το δέρμα των ποδιών, όχι όμως ανάμεσα στα δάχτυλα, καθώς εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες.
  • Αφαιρείτε απαλά τους κάλους με ελαφρόπετρα. Μη χρησιμοποιείτε ξυράφια ή ψαλίδια για τους κάλους, ούτε διαβρωτικά υλικά του εμπορίου.
  • Κόβετε τα νύχια των ποδιών κάθε εβδομάδα ή όταν χρειάζεται. Προσέχετε ιδιαίτερα ώστε το κόψιμο να μην είναι βαθύ και οι άκρες των νυχιών να μην βρίσκονται κάτω από το δέρμα.
  • Φοράτε πάντα παπούτσια ή παντόφλες. Επιλέγετε παχιές, μαλακές κάλτσες χωρίς ραφές ή σφιχτά λάστιχα.
  • Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν καλά, αλλά επιτρέπουν στα δάχτυλά σας να κινούνται.
  • Εξετάζετε με προσοχή τα παπούτσια σας πριν τα φορέσετε, για τυχόν ύπαρξη σκληρών ραφών ή μικρών αντικειμένων που μπορεί να τραυματίσουν το πόδι.
  • Προσέχετε την καυτή άμμο και την καυτή άσφαλτο το καλοκαίρι. Φοράτε πάντα άνετα πέδιλα ή παντόφλες για αποφυγή εγκαύματος χωρίς να το αντιληφθείτε

Περισσότερα Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα25/10/2017
Γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία...
Της Φωτεινής Ντάνου Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center «Γιατρέ φοβάμαι πιο πολύ την αναισθησία παρά το χειρουργείο». Είνα...
Ιατρικά Άρθρα25/10/2017
Υπνική άπνοια: Μια σύγχρονη επιδημία
Του Χαράλαμπου Μερμίγκη Ειδικού Ιατρού Ύπνου (Sleep Specialist), Πνευμονολόγου, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαταραχών Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center H υπν...
Ιατρικά Άρθρα25/10/2017
Κοιλιοκάκη: τι σημαίνει η δυσανεξία στη γλουτένη;
Του Περικλή Τάσσιου Γαστρεντερολόγου, Διευθυντή Γ’ Γαστρεντερολογικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center   Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση, ...
Δείτε Περισσότερα