Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης: Ένας κρυφός εχθρός

Του Κωνσταντίνου Ψωμαδέρη
Διευθυντή Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης αποτελεί μια ομάδα παθήσεων με επίκεντρο την κροταφογναθική διάρθρωση και τους μύες που την πλαισιώνουν, με κοινά όμως σημεία και συμπτώματα. Μπορεί να εμφανιστεί κατά την εφηβεία με πόνο στην άρθρωση και παραγωγή χαρακτηριστικού ήχου («κλίκινγκ»). Πολλές φορές η κατάσταση υποχωρεί χωρίς θεραπεία και δεν υποτροπιάζει. Σε ένα ποσοστό ασθενών όμως, η κατάσταση δεν αυτοϊάται και αναπτύσσεται το σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης.


Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κροταφογναθικής διάρθρωσης;

Το κύριο και σταθερό σύμπτωμα είναι ο πόνος στα πλάγια του προσώπου, ιδιαίτερα μπροστά από το αυτί, αλλά με επέκταση προς το κεφάλι, την κάτω γνάθο και τον αυχένα. Συνήθως, είναι σταθερός όλη την ημέρα αλλά γίνεται εντονότερος τις πρωινές ώρες ή κατά την μάσηση. Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν αδιευκρίνιστους πονοκεφάλους, πόνο στο αυτί ή στα δόντια. Μερικές φορές ο πόνος συνοδεύεται από περιορισμό στην διάνοιξη του στόματος ή από θορύβους στην περιοχή της άρθρωσης κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος. Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις όπως n νευραλγία του τριδύμου, ημικρανία ή παθήσεις του ωτός με παρόμοια συμπτώματα.


Ποια είναι τα αίτια;

Πολλοί ερευνητές ενοχοποιούν τις διαταραχές της σύγκλεισης, δηλαδή του τρόπου συνάρθρωσης των άνω και κάτω δοντιών για τη δυσαρμονία στην κίνηση των κροταφογναθικών διαρθρώσεων. H κατάσταση επιδεινώνεται από συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες, που προκαλούν αυξημένο μυϊκό πόνο των μυών που κινούν την κάτω γνάθο. Είναι αποδεδειγμένο ότι o ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του συνδρόμου, αλλά όχι στη δημιουργία του. Ο πόνος είναι συνέπεια του σπασμού των μασητηρίων μυών και επηρεάζεται από στοματικές έξεις, ανωμαλίες σύγκλεισης και το υπερβολικό σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια του ύπνου. Ωστόσο, υπάρχουν συστηματικά νοσήματα που προσβάλουν την κροταφογναθική διάρθρωση όπως είναι η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα.


Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης;

Ναι. H σωστή θεραπεία ξεκινάει από την σωστή διάγνωση. Επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα αίτια μπορεί να ποικίλουν έτσι και η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την φαρμακευτική αγωγή, την φυσικοθεραπεία και ειδικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του ύπνου.


Τι είναι n αρθροκέντηση;

Η αρθροκέντηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και έχει ένδειξη όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις. Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία ολίγων λεπτών που μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία και σκοπό έχει να απομακρύνει όλους τους βλαπτικούς παράγοντες μέσα από την προσβεβλημένη άρθρωση. Συνήθως συνοδεύεται, ανάλογα με την περίπτωση, και από την ενδοαρθρική έγχυση φαρμακευτικών ουσιών όπως τα κορτικοστερεοειδή ή το υαλουρονικό οξύ.

Περισσότερα Ιατρικά Άρθρα

Ιατρικά Άρθρα17/11/2017
Διαβητικό πόδι: Χρήσιμες συμβουλές
Διαβητικό πόδι είναι το πάσχον άκρο πόδι σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη λόγω της βλάβης των νεύρων (νευροπάθεια) ή/και της βλάβης των αγγείων (ισχαιμία), κατά τη...
Ιατρικά Άρθρα25/10/2017
Γιατρέ, φοβάμαι την αναισθησία...
Της Φωτεινής Ντάνου Διευθύντριας Αναισθησιολογικού Τμήματος Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center «Γιατρέ φοβάμαι πιο πολύ την αναισθησία παρά το χειρουργείο». Είνα...
Ιατρικά Άρθρα25/10/2017
Υπνική άπνοια: Μια σύγχρονη επιδημία
Του Χαράλαμπου Μερμίγκη Ειδικού Ιατρού Ύπνου (Sleep Specialist), Πνευμονολόγου, Διευθυντή Εργαστηρίου Διαταραχών Ύπνου, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center H υπν...
Δείτε Περισσότερα