Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μεταπτυχιακά σεμινάρια Νευρολογίας στο Ερρίκος Ντυνάν Ηospital Center σε συνεργασία με το Cambridge University

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και την νόσο κινητικού νευρώνα, προκύπτουν από διεθνείς κλινικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, στο πλαίσιο ειδικών μεταπτυχιακών σεμιναρίων Νευρολογίας, που πραγματοποιούνται στην χώρα μας σε συνεργασία με το Cambridge University και το Iνστιτούτο Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα Intense course in Neurology, με εκπαιδευτές διεθνούς κύρους, το οποίο στοχεύει στην εκπαίδευση Ελλήνων νευρολόγων στα σύγχρονα θέματα της Νευρολογίας. Ο νέος κύκλος μεταπτυχιακών σεμιναρίων, που ολοκληρώθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center από τις 2 - 4 Δεκεμβρίου 2016, επικεντρώθηκε στην ορθή κλινική πρακτική (good clinical practice) και είχε θεματολογία σχετική με την Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τη νόσο Κινητικού Νευρώνα.

Το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο τελεί στη χώρα μας υπό την γενική εποπτεία του προέδρου του Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης & Έρευνας Νευρολογικών Νοσημάτων, ομ. καθηγητή Νευρολογίας κ. Αλέξανδρου Παπαδημητρίου, πραγματοποιείται με κλειστό αριθμό συμμετεχόντων (έως 80 άτομα). Στο τέλος των μαθημάτων (συνολικά 40 ωρών) χορηγούνται ειδικά διπλώματα παρακολούθησης απευθείας από το μεταπτυχιακό τμήμα του Cambridge University. Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική και όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να παρακολουθήσουν τουλάχιστον το 80% των ωρών του συνολικού προγράμματος. Οι συμμετέχοντες στον φετινό κύκλο λαμβάνουν, κατόπιν αξιολόγησης από την επιστημονική ομάδα του Cambridge, πιστοποίηση διάρκειας τριών ετών για την ικανότητα σχεδιασμού, ερμηνείας και εκτέλεσης κλινικών μελετών. Την ομάδα αξιολόγησης συντόνιζε στην Αθήνα ο επικεφαλής του συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Cambridge University, καθηγητής κ. Stephen Kelleher, ο οποίος υπογράμμισε την σημαντική συμβολή των κλινικών μελετών και στο επίπεδο των τοπικών και εθνικών οικονομιών.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την ολοκλήρωση του νέου εκπαιδευτικού κύκλου, για την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ενθαρρυντικό ότι τρία νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που βρίσκονται παγκοσμίως στην διαδικασία έγκρισης από τους υπεύθυνους φορείς, δίνουν σημαντικά αποτελέσματα και στις προοδευτικές μορφές της νόσου. Μέχρι τώρα για τις αυτές τις μορφές της νόσου δεν υπήρχαν διαθέσιμες θεραπείες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σεμιναρίων, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα κλινικής μελέτης του Πανεπιστημίου του Μιλάνο σε συνεργασία με το Columbia University της Νέας Υόρκης και την Ακαδημία Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είναι εξαιρετικά θετική και η εικόνα των αποτελεσμάτων για ορισμένες μορφές της νόσου Κινητικού Νευρώνα, όπως η νωτιαία μυική ατροφία.

«Η νωτιαία μυική ατροφία εμφανίζεται στην παιδική ηλικία και έχει προοδευτική εξέλιξη. Η πιο βαριά μορφή (τύπου 1) εμφανίζεται στην βρεφική ηλικία και είχε αρνητική πρόγνωση. Τα νοσήματα αυτά οφείλονται σε γονιδιακή μετάλλαξη και μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία διαθέσιμη θεραπεία. Όπως προκύπτει από την διεθνή κλινική μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την χρήση μικρών μορίων που “γεφυρώνουν” την ελλειμματική περιοχή των γονιδίων, καθώς και άλλων γονιδιακών παρεμβάσεων, μπορούμε πλέον να έχουμε δυνατότητα επέμβασης και αναστροφής της κλινικής εικόνας», ανέφερε ο καθηγητής κ. Παπαδημητρίου. Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης παρουσίασαν η καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, κα Stefania Corti, η καθηγήτρια Βιολογίας στο Columbia University, κα Diane Re, ο καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών κ. Λεωνίδας Κ. Στεφανής και η διευθύντρια του Νευρολογικού Τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, κα Δήμητρα Παπαδημητρίου.

Περισσότερα Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις

Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις11/06/2018
Συνεργασία Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center στο δρόμο για το Τόκυο
Τη συνεργασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ως Υποστηρικτή της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας Τόκυο 2020, ανακοίνωσαν σήμ...
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις04/06/2018
Ειδικές εξετάσεις στο Ιατρείο Μνήμης σε προνομιακή τιμή
Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως είναι η άνοια. Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχο...
Δελτία Τύπου - Ανακοινώσεις14/05/2018
Ειρηνοδρομία 2018
Το Ερρίκος Ντυνάν για άλλη μια φορά κάλυψε με ιατρονοσηλευτική ομάδα την Ειρηνοδρομία 2018, αγώνες δρόμου για επαγγελματίες και ερασιτέχνες δρομείς, που εδώ και...
Δείτε Περισσότερα
Το Ερρίκος Ντυνάν αναζητά ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων
Δείτε Περισσότερα